Doorgaan naar hoofdcontent

Afscheid van het vleesch



Als je 'Schuldpad in schaamstreken' gelezen hebt dan weet je dat je nu mijn gedachten over Carnaval gaat zien. De schaamte therapie van de Katholieken, zoals ik het zie. Ik ben nieuwsgierig naar jouw idee hierbij, dus laat gerust een reactie achter als je wil.

Verwonderlijk

Ik verwonder mij over verlegenheid en schaamte. De emotie die onze menselijke kwetsbaarheid isoleert van de ander-in-onszelf en de anderen om ons heen. Als kuddedier voelen we ons niet comfortabel als we onveilig zijn in de groep, de gemeenschap of op het werk. In de spreekkamers van psychologen, coaches en haptonomen wordt wat af gezweet op dit thema. Ook met Carnaval maar dan net effe anders.



Carnevale

"Carnevale" betekent letterlijk 'afscheid van het vlees' en was ooit een vasten traditie bij de Katholieken. De Alziende kneep zijn oog een paar dagen dicht en zette zijn erbarmen oneindig open voor het eet- en drankgelag. Het was de collectieve zelfkastijding waarmee een tijd van schaarste ten volle beleefd werd.

Nuttig. Want tussen de gure februari en het ontluikende medio april, draagt de natuur geen vrucht. Er zijn nauwelijks eieren bij de kippen. De fazanten en konijnen zijn een culinaire herinnering. Drachtige dieren zijn schuw omdat ze het nieuwe leven nog moeten baren. Bijen houden zich schuil. Deze schaarste schept een band tussen mensen die weinig hebben behalve de Grote Voorzienige, die er voor iedereen is en iedere hongerpijn hoogstpersoonlijk kent.
Van de nood is een deugd gemaakt en het is te overzien. Na het vasten explodeert de natuur in haar beschikbaarheid van voedsel, zonnewarmte en optimisme. Een prettig vooruitzicht.

Open psychiatrisch pretpark

Ons moderne Carnaval is een wonderlijke verbastering van dit vasten feest. Het ooit zo ingetogen begin van de vastentijd is een grappig intermezzo geworden. Tussen de kerstvakantie op Curaçao en de skivakantie in zeg maar. Zuid Nederland verandert een paar dagen in een open psychiatrisch pretpark. Realiteit, wens, droom en dramatische expressie hossen frivool door elkaar heen. Je mag in de huid kruipen van je 'andere zelf'. De menselijke schaduw breekt kleurrijk door het grauwe keurslijf heen.



Alterego's

En zie. De koffiejuffrouw verandert in een Catwoman of oogverblindende en wulpse squaw. De afdelingsmanager leeft zijn holbewoner uit op vrijdag en eindigt op Aswoensdag in een travestiete clochard. Het door conventies geharnaste Zuiden is een week lang gemarineerd in bier, frites stoofvlees en café-zweet. De polonaise en hoempa pa brengt ons terug naar de eenvoud van het ooit zo, en straks weer, beklemmende groepsdenken. Jaloezie en discriminatie transformeren naar gemoedelijke tolerantie.

EHBO versus mensroom

Stoot bijvoorbeeld in de zomer een glas bier om op een vol terras en je eindigt op de EHBO. Braak tijdens vasten avond over het maliënkolder van een vreemde en je staat de zure brokken samen lachend in de mensroom uit te punniken.



Bier en Nu

En anders dan met de vage hoofdpijn na het derde glas wijn op een normale zondagavond, is er geen ziekteverzuim op de ochtend van Rosenmontag. Want als om elf uur 's ochtends de tap weer open gaat, kom je om twaalf uur weer een beetje in het Bier en Nu en ontbijt je om dertien uur je eerste hamburger speciaal. Of kapsalon. Alaaf! Burp... Met een beetje geluk tref je tegen zeventien uur de vier maanden geleden gescheiden mevrouw van de bibliotheek (die nu Paratroeper is) en grijpt ze schalks jouw zwaard uit de schede van de Kasteelheer. Geen rem, geen beschouwing weerhoudt je van de onbekommerde duik in de ballenbak van dit heerlijke feest.



Altijd feest?

En zo zou het ruim vóór Carnaval en ver ná Pasen wat mij betreft wat vaker mogen zijn. Meer plezier en ruimhartigheid met meer vegetarisme en smoothies, afgewisseld met bier en barbecues. Meer ruimte voor de het angstige diertje in ons om van een poes in een leeuw te veranderen. En omgekeerd natuurlijk.

Oefening in compassie

Een oefening in compassie en empathie voor iedereen ín jou en naast jou. En vooruit, waarom ook niet: een spontane polonaise zo maar ergens op een woonboulevard aan het begin van de herfstvakantie. Een uit volle borst gezongen Wilhelmus achter de lange kassarijen van IKEA op een zaterdagochtend in mei. Gewoon om dat het kan en ook dit mensen verblijdt vanwege de dunne draden die ons verbinden.

Gewoon omdat Onze Lieve Heer (soms vermomd als Allah, soms de Boeddha....) dan, behalve met wijd open ogen ziet dat het Goed is, ook van zijn al-horende oor tot al- horende oor glimlachen zal.

Therapie is er altijd en voor iedereen. Je weet wel waarom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...