Eerst een vraag. Hoeveel positieve ervaringen zijn nodig om één negatieve ervaring teniet te doen?
Het antwoord is drie.
Ons psychologisch kapitaal is echter geen grootboek waar inkomsten en uitgaven zorgvuldig op de balans bijgehouden worden.
Ik bewonder Martin Seligman omdat hij een wetenschapper is die door onderzoek naar geluk een geweldige bijdrage levert aan eenvoudig in te zetten tools. In het boek 'Krachtgericht coachen' hebben Fred Korthagen en Ellen Nuijten een aantal parels van o.a. zijn inzichten op een rij gezet. Voor managers, coaches, ouders, kraamvrouwen, brandweermannen en sportvissers. Een paar van deze sieraden wil ik met jullie delen.
Menselijke deugden vormen de basis voor kernkwaliteiten.
- Wijsheid en kennis
- Moed
- Menselijkheid en liefde
- Rechtvaardigheid
- Gematigdheid
- Transcendentie vermogen
Positieve feedback en complimenten
Seligman heeft experimenten gedaan waarbij deelnemers via een vragenlijst, hun vijf sterkste kernkwaliteiten identificeerden. Vervolgens kregen ze de opdracht een kwaliteit te kiezen en die vervolgens een week lang iedere dag, bewust in te zetten bij een taak en dat steeds op een andere manier te doen. Zelfs na een half jaar bleek een blijvende toename van geluk bij deelnemers. Ook voelden deelnemers zich competenter, ervoeren zij vaker momenten van flow en een sterkere verbondenheid met hun vrienden, gezin en collega's.
Groeien vereist positieve ervaringen
Met andere woorden: het bewust en creatief inzetten van kernkwaliteiten creëert flow en positieve ervaringen voor de langere termijn. Positieve ervaringen maken creatiever. Leren gaat sneller en gemakkelijker, cognitieve prestaties verbeteren. Psychologische buffers worden opgebouwd: er is een toename van mentale en emotionele veerkracht.
Maar hersenen willen problemen oplossen...
Mensen hebben de neiging om te focussen op wat (nog) niet goed gaat en ervaren dat zeer sterk wanneer zij negatieve feedback krijgen. Evolutionair brein onderzoek toont aan dat we een negativiteits-bias hebben. Negatieve ervaringen worden opgeslagen met als doel ze later te kunnen vermijden. Positieve ervaringen lijken als water door een zeef te gaan. Gezien de gevaren van negatieve ervaringen voor het voortbestaan van de soort lijkt dit logisch: het meest alerte brein dat gevaren goed herkent en weet te omzeilen, past zich het beste aan door veilige omgevingen te zoeken en vinden.
Invloed door bewuste focus op kernkwaliteiten
Zorg er dus voor dat je jouw kernkwaliteiten kent en creatief inzet. Als tegenwicht voor die natuurlijke neiging om negatieve ervaringen groter te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Daag anderen uit hun kernkwaliteiten ten volle te gebruiken. En als zij deze niet herkennen, kun je aangeven waar je de ander in zijn energie ziet komen. Het zou zo maar kunnen dat je hiermee een hele reeks positieve ervaringen in gang zet en houdt.
Er zijn in de wereld al genoeg vervelende omstandigheden die je emotionele buffers uit kunnen putten. Soms heb je daar geen invloed op. Maar wel heb je invloed op je eigen vermogen om positieve ervaringen te creëren, te groeien, meer flow en meer geluk te ervaren.
Op YouTube zijn mooie TED lezingen over flow en van Martin Seligman over de architectuur van geluk te vinden.
Ik kan het boek Krachtgericht coachen van Fred Korthagen en Ellen Nuijten van harte aanbevelen aan leidinggevenden en coaches. In de hoop dat drie positieve ervaringen ten minste een negatieve uitwist.
Reacties
Een reactie posten