Doorgaan naar hoofdcontent

(L)even in de rouwerij




Ben jij ook zo bang dat de dood jou van je partner scheidt? Dat je dochter door een auto fataal wordt geschept. Je zoon van zijn scooter valt en overlijdt? Je wil waarschijnlijk niet doorlezen.

Anticiperen op dergelijk verlies roept angst en afgrijzen op. Het zet alle afweermechanismen in stelling. De rauwe waarheid is dat het je zielenrust niet gaat helpen. Jij gaat dood. Je ouders, partner en ook je kinderen gaan ooit dood.

Wat is er gebeurd met ons vermogen om hier mee om te kunnen gaan?

De 1,1 miljoen Nederlanders die aan de anti depressiva zitten kunnen hier weinig zinnigs over vertellen. En ook de miljoenen die benzodiazepinen tegen onrust en slapeloosheid gebruiken slikken het ongemak weg.

De huisarts goochelt met zijn machteloosheid door een receptje te maken. Graag geholpen door de pharma. Die reiken de chemische gereedschappen aan. Zodat de dokter na een zes minuten consultje snel weer door kan naar de volgende patiënt, de 'geduldig lijdende'...

Voor de dood moet je sowieso niet bij een arts zijn. Die is er om je zo snel mogelijk beter te maken. Niet dood. Maar gelukkig maken of vrolijk, ook dat kan de dokter niet.


Geduld oefenen en ruimte maken voor andermans leed. We zijn er niet meer zo goed in als 100 jaar geleden. Toen droegen mensen na een overlijden rouwkleding, of een zwarte rouwband om de bovenarm. Een jaar lang.
De goegemeente hoefde geen onhandige vragen te stellen en kon direct respectvol zwijgen. Troosten. Stil zijn of gepaste aandacht bieden en gewoon samen zijn. Zichtbaar en erkend worden in het te dragen leed zodat gedeelde smart even als halve smart beleefd kon worden. Heel normaal en helend. En dan nóg is het loodzwaar om toe te werken naar de tijd dat er weer aan andere dingen gedacht kan worden.

Ik heb de indruk dat we anno nu minder sterk staan dan honderd jaar geldeden. We gaan niet meer massaal naar een kerk. Voor altijd jong en sprankelend zijn is de norm. Genieten en optimisme etaleren we op sociale media. Intussen zitten er massa’s mensen in hun eentje op de bank voor hun flatscreen te verpieteren.

Wie praat er drie maanden na een groot verlies nog gemakkelijk en open over de emotionele wonden, zonder advies om aan de pillen of een rouwgroep te moeten? Hoe snel trekken we online daten en Tinderen uit onze hobby apotheek?

De bonte verzameling Nederlandse individuen heeft heel veel zwakke kaarten in het spel waarmee we ons gammele emotionele huis gebouwd hebben.

Daarom pleit ik voor het normaliseren van het gesprek over menselijk leed. Te beginnen in het basisonderwijs en bij de koffiecorner van de Appie. In plaats van ‘hoe is het?’mag er ‘Hoe erg is het?’ gevraagd worden. De weerman die in het acht uur journaal Nederland een mooie avond wenst, nadat hij heeft bekend in een leeg bed te slapen.

In de zorg komen we ze tegen. De eenzamen, de wanhopigen. De rouwenden en verlatenen. En het beste dat we ze te bieden hebben is onversneden aandacht.
De verzorgenden en verpleegkundigen brengen een beetje verlichting in hun moeilijke tijd. En dat is het mooiste dat er is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...