Doorgaan naar hoofdcontent

Onbewoond kookeiland





Een tijd geleden heb ik naar de docu 'Fed Up' zitten kijken. Alweer een voorbeeld van hoe financiële en economische belangen van enkelen de leefwereld van miljoenen mensen vernachelt. Hoe?
Door ons voedsel vol te stoppen met verborgen suiker en door fastfood aantrekkelijker (goedkoper, makkelijker en overal beschikbaar) te maken.
Vervolgens te presenteren in misleidende maar verleidelijke verpakkingen. En tot slot eindeloos reclame over het volk te sprayen.




Het obese meisje dat hierin aan het woord was laat me niet los. En ook de uitspraak van een dokter niet: "als een buitenlandse mogendheid dit ons volk aan zou doen, dan zouden we hen de oorlog verklaren..."

Hier is de brief die ik aan dit meisje schreef.

Lief dik meisje,

Allereerst mijn excuses dat ik je 'dik' noem. Je weet zelf ook wel dat je te dik bent. Dan hoef ik dat toch niet zo te benadrukken?
Ik zag je in de documentaire toen je in tranen vertelde over jouw wanhopige pogingen om minder, helemaal niet meer of anders te eten zodat je af zou kunnen vallen. Het leek erop alsof je jezelf haat. Alsof je slecht en lelijk bent. Ik wilde je laten weten dat ik dat niet vind en dat je mij geraakt hebt met jouw eerlijke woorden en jouw worsteling met jezelf.

Je hebt een lieve stem en je vertelt op een intelligente manier over wat er in je om gaat. Je bent je voortdurend bewust van jezelf. Je ziet jezelf door de ogen van leeftijdsgenoten die slank zijn. Die kunnen dromen over vriendjes waarmee ze gaan zwemmen of sporten.
Jij kunt al niet meer jaloers op ze zijn omdat je al je energie en kracht nodig hebt voor je strijd tegen het monster in je hoofd.

Toen ik je zag wilde ik je eigenlijk knuffelen en in je oor fluisteren dat je mooi en lief bent. Je wandelde in de docu door de schoolkantine na het eten van een pizza. Waarvan je weet dat die niet goed voor je is. Waarvan je hebt geleerd dat de fabrikant van de tomatensaus het voor elkaar heeft gekregen om die saus 'groente' te mogen noemen. En ook hier zitten weer een paar verborgen suikerklontjes in.

Thuis op je kamer vertel je wanhopig hoe zwaar het is om een kilootje af te vallen en hoe belachelijk snel er weer twee bijgekomen zijn. Jouw angst voor diabetes en hartproblemen. Je pijnlijke gewrichten op je dertiende levensjaar.

Gevangen in je lijf en gegijzeld door trieste gedachten. En eigenlijk is het niet eens jouw schuld. Het zijn volwassenen die jou in de steek hebben gelaten. Die jouw voedsel bereiden en jou verleiden om nog meer hiervan te nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor jouw gezondheid. Zij zouden eigenlijk dik moeten zijn en niet jij.

Kom maar een tijdje bij ons wonen. We hebben ruimte in huis. En ook ik moet wat meer bewegen. Dus zou ik iedere dag met je gaan wandelen en groentegerechten samen in ons bescheiden keukentje koken. Misschien worden we vrienden? Dikke vrienden die trots zijn op elkaar en kunnen lachen om de waanzin waar reclame, industrie en op winst beluste volwassenen hun tijd aan verspillen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...