Doorgaan naar hoofdcontent

Schuld-pad in schaamstreken



Jij vind het vast ook heel moeilijk: de adem van een kennis ruikt naar een overleden huisdier. Zeg je er iets van?

Je hebt met een collega zitten praten en als ze opstaat zie je het rode vlekje op de zitting van haar stoel. Direct daarna schijnt de maandstonde door haar broek. Roep je haar terug en informeer je haar terstond?
Een klant loopt na een vergadering even mee naar buiten. Hij praat nog even na en nu begrijp je waarom hij zo vaak om herhaling van de tekst vroeg: terwijl je hem van bezijden bekijkt zie je de glimmende prop die zijn gehoorgang blokkeert. Wijs je hem op de prop?



Walk of shame

Ik heb last van plaatsvervangende schaamte. Juist in dit soort situaties kan ik écht iets voor een ander betekenen: zorgen dat de gênante omstandigheid voor de ander bij mij stopt door te wijzen op de ongerijmdheid. Maar ik kruip als een bang dier in zijn schild. En jij hoogstwaarschijnlijk ook. Wat is hier aan de hand?
  
Hel

De associatie met een ongerieflijke ervaring, wanneer jij ziet dat een ander in een precaire situatie verkeert is 'hell'. Je zou weg willen kruipen van de misprijzende blikken of het verlies van eerbaarheid voor de sociale groep.

In het Hebreeuws heet een 'folter ondervraging' of de 'Hel' 'Gehenna'. En Etymologisch bezien is 'gêne' hier een afgeleide van. Een dikke huid of zelfs een schildpadden pantser helpt bij het verstoppertje van een gênante gebeurtenis.
Maar hij/zij begaat toch geen bewuste zonde als hij/zij een snotneus heeft? Juist niet. Degene die de gulp open heeft laten staan is toch onwetend? Het bungelende snotje in de neus. De prop lippenstift op de tanden. Het zit daar onschuldig aanwezig te zijn.
En de moeilijke vergeten hoekjes bij de snelle scheerbeurt vanochtend. Ook daar zeggen we niet gauw iets van. We willen de ander niet in verlegenheid brengen. Vandaar dat we hopen dat een ander dat doet... schaamstreken zijn dat.

Gêne verklaard

Stephanie Welten is een psychologe, gepromoveerd op plaatsvervangende schaamte. Ze schrijft hierover: "Schaamte kan worden begrepen vanuit een bedreigd zelfbeeld. Schaamte draait om zowel een slecht persoonlijk zelfbeeld als om een slechte reputatie. Mensen kunnen zich ook plaatsvervangend schamen omdat het gedrag van een groepslid slecht op hen afstraalt, of omdat zij zichzelf inleven in de schaamtevolle positie van een ander. Door plaatsvervangende schaamte kunnen mensen sneller leren van de fouten van anderen." 


Moedig feedback geven.

Bespaar de wereld dus de hel van plaatsvervangende schaamte. Verzorg jezelf. Poets je tanden en kijk regelmatig even in het kruis van je (eigen!) pantalon. In de spiegel ook. En mannen: houd een scheermesje in je bureaulade en leg er een deo naast. Mocht je ooit in verlegenheid worden gebracht, dan wens ik je een dappere groepsgenoot toe die jou tactvol op het schandvlekje wijst. Of oefen de moed om de ander zachtzinnig en discreet te wijzen op snotje, vlekje en plukje. Dankbaarheid zal je deel zijn.

Sympathie

Tot slot nog een tip voor mensen die lijden aan een chronisch en diffuus schaamtegevoel over zichzelf. Kruip zeker niet in je schild maar stel je juist kwetsbaar op.  Ik wens je toe dat je dan aan deze zin van psychiater Dries van Danzig denkt: "Schaamte is in wezen een gebrek aan sympathie voor zichzelf". Hiermee geeft hij richting aan hoe we schaamte kunnen transformeren in compassie. En compassie kun je oefenen. Ghandi kreeg er de grote kolonisator van zijn India mee op de knieën....


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...