Doorgaan naar hoofdcontent

What's in a name



Ken u zelve
Haal de letters ‘n.l.v.e.’ weg en je houdt ‘Keuze’ over.

Toen ik 29 was, worstelde ik met keuzestress. Mij verbinden aan een relatie, een carrière en een plek om te wonen: er was voor mij geen enkele situatie waar ik me echt op mijn gemak voelde.  Uiteindelijk werd ik daar zo wanhopig  van dat ik op zoek ging naar hulp. Ik dacht dat ik mezelf kende en dat was niet het geval.

Zoektocht naar inzicht

Coaches, psychologen, therapeuten. Ze hebben me nogal wat kanten van mezelf laten ontdekken die ik nog niet kende. Maar ook door me te uiteindelijk te verbinden aan een gezin en werk heb ik veel over mezelf geleerd. Het meeste leerde ik echter door me te verdiepen in Insights. Met veel dank aan Joost van Gerven, Insights practitioner en coach.

Fijn of Pijn. Zo eenvoudig is het. Eigenlijk.

We hebben als kind de behoefte  om te spelen, te dromen en genieten. Onze –hopelijk- zorgzame ouders trainden ons om braaf te zijn, gevaren te zien en die te vermijden. Zij waren ons rolmodel.  Ze schiepen jou naar het evenbeeld van zichzelf. En ondanks hun – meestal - goede bedoelingen werd jij tot een –hopelijk- aanvaardbare versie van jezelf gekneed: jij hebt jezelf primair leren kennen door de filters die zij voor hun ogen hadden.

Jezelf werkelijk kennen, weten wat echt bij jou past en doen wat je tot een aangenaam en tevreden mens maakt is geen eitje. Neem alleen al  echtscheidingscijfers, mensen met burn-out / bore-out, de jongeren die dolend tussen studiekeuze en tussenjaar gaan en de innemende bevolkingsgroep die aan de antidepressiva  en kalmerende medicatie zit. Het is geen wetenschappelijke schatting, maar laat twintig procent hiervan eens geholpen zijn met een beter inzicht in de eigen persoonlijkheid,  waardoor beter bij hen passende keuzes gemaakt kunnen worden. Voor partner, studie of carrière…

Insights 

Dit is een methodiek die persoonlijkheidskenmerken inventariseert. Aan de hand van een aantal vragen wordt gekeken naar persoonlijke voorkeuren, ook wel de karakterdimensies genoemd. Met het invullen van twintig vragen is een persoonlijk profiel te maken dat akelig nauwkeurig beschrijft wie je bent, hoe je denkt en wat je voorkeuren zijn. Daarnaast geeft een Insights profiel  inzicht in waar je naar streeft, wat je liever vermijdt en vooral: op welke gebieden je ontwikkelmogelijkheden liggen.

Pijn of afkeer
Het kan van alles zijn: straffende ouders, billenkoek, brandnetels waar je met je kinderfiets in belandt en de afwijzing door vriendjes waar jij dolgraag bij wil horen maar die van jou af willen. Maar ook het gevoel dat je niet op het juiste spoor zit…lastig.
Fijn of voorkeur
Dat prettige gevoel van gevoed, verzorgd en gewaardeerd te zijn. Bij een groepje te horen dat jou mee op avontuur neemt of dat  jou de geheime schuilplaats toevertrouwt in hun vaders garage. Het gevoel dat je op de goede weg bent…fijn.

Inzichten

Je hebt dus een keuze wanneer je eerlijk naar je eigen voorkeuren, talenten en kwaliteiten kunt kijken en daarnaar gaat handelen.  Ben je meer een Denker of meer een Voeler. Meer iemand die op intuïtie en zichzelf vertrouwt of wil je juist eerst de feiten kennen voordat je een belangrijke beslissing neemt? Ben je over het algemeen makkelijk van vertrouwen of kijk je liever de kat uit de boom? Reageer je eerder nieuwsgierig op onverwachte omstandigheden of juist angstig? Enzovoorts.

Eenvoudig?

Ja en Nee. Ja, want we leven in een tijdperk waarin taboes op kwetsbaarheid verdwenen zijn. Hulp vragen bij problemen is normaal en ook ruim voorhanden. Ik zou het geweldig vinden als er in het middelbaar onderwijs naast maatschappijleer ook ruimte was voor Zelfkunde. Jongeren die een goede set keuzetools hebben, worden vast en zeker  leukere volwassenen.

Nee, want zelfinzicht alleen is geen complete remedie voor keuzestress en het omgaan met de uitdagingen van het leven. Iedereen zoekt in het leven soms de grenzen op en vliegt daarbij wel eens uit een bocht of in de armen van een bitch of klootzak. Dat zijn dan de beste plekken om iets te leren over jezelf. Met een aantal inzichten over wat je echt belangrijk vindt, beklim je wel iets sneller de ladder uit je valkuil.

En over what’s in a name gesproken. Valk. Uil. Vogels. De een met scherp zicht, de ander een metafoor voor wijsheid…
Wil je meer weten over Insights kijk dan eens op www.insightsbenelux.com/insights-discovery/

Wil je dieper inzicht over erg moeilijke keuzes waar je voor staat kan ik een gesprek met een Insights coach van harte aanbevelen. Mag wel. Moet niet. De keuze is aan jou.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...