Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf Meisje

 

Vijf Meisje


Ze stonden met hun bruine ruggen naar me toe. ‘De Nazi Beulen’ met rode letters op de drie genummerde zij kaften. Dat beloofde niet veel jolijt.

Deel 1 stond tussen deel 2 en 3 in. Vanwege de ordelijke kringloopmedewerkers van Het Goed, had deze volgorde iets unheimisch. Door een voorganger maar weer snel teruggezet op de boekenplank?

Horror.
Toch maar niet in gaan kijken, besloot ik. De treurige opsomming van horrorfoto’s in zwart-wit was immers voorspelbaar. Er stonden best andere interessante boeken op dezelfde plank met titels als ‘Nooit meer werken’ van Marjan van Lier. Of ‘Leren van het Leven’: inspirerende antwoorden op tien grote levensvragen, bijeengeharkt bij beroemde mensen door Zoë Sallis.

Rare knik.
Toch pakte ik deel 1 en liet de bladzijden langs mijn duim ratelen. Grote foto’s met aan touwen bungelende mensen. Opgehangen aan een inderhaast opgestelde galg, ergens op een dorpsplein in Polen. Hun nekken in een rare knik aan een dun en scherp touw. Op de achtergrond keken dorpsbewoners angstig toe. Een soldaat staat naast de vier lichamen een sigaretje te roken.
Tsjonge. Komende week is het al weer 4 mei en dodenherdenking. Deze beelden geven de abstracte aantallen één voor één een gezicht. Slik.

Meisje.
Een dode vrouw ligt op een trottoir met naast zich haar twee vermoorde dochtertjes. De jongste is nog geen twee jaar oud en heeft geen onderkleertjes aan, wel nog een hemdje. Haar oudere zusje heeft kniekousen in glimmende lakschoenen, die met hun neuzen evenwijdig omhoog staan. In het bijschrift van deze foto staat: “De wreedheid van de SS-ers kent zelfs geen begrenzing in de schending van een tweejarig meisje.” Ik sla de pagina snel om met de intentie het halfnaakte meisje toe te dekken.

Wolkjes.
Een andere bladzijde. Executiepeloton vuurt op geblinddoekte mannen, enkele vrouwen en zelfs kinderen die tegen een hooiberg aan staan. Bij hun hoofden zijn witte wolkjes te zien. De fotograaf timede precies op het aftellen van de commandant.

Ik ga aan de tafel bij de boekenkast zitten, haal diep adem en blader verder.
Een magere jongen met korte broek en een petje op, kijkt verdoofd voor zich uit naar de lijken van zijn familieleden. Achter hem staat een SS-er met een pistool op zijn nek gericht. De ledematen van de lichamen liggen er oncomfortabel bij.
Kan ik hier naar kijken uit verwondering? Fascinatie? Ik word verdrietig van deze beelden en kan niet bevatten hoe soldaten zo wreed kunnen zijn. Zij hebben zelf toch ook moeders, vaders, kinderen….

Avond.
Het Kwaad had me verdoofd en verward toen ik uit Het Goed wegliep. Toch die twee positieve titels maar gekocht. Maar de avond daarop had ik weinig te missen.
Eenmaal in bed kwam dat beeld weer voor ogen. Dat meisje dat daar kouwelijk ligt. Gebroken in de kans om te kunnen leven en niet in staat om haar geslacht te bedekken. Er is niemand die haar schaamte verzorgt. Ze plakt op mijn netvlies en in mijn gedachten omdat ze nu een oudere dame ergens in Polen had kunnen zijn. Haar beeld klampt zich aan mij vast en wil me duidelijk maken dat discriminatie, vooroordelen, haat en afgescheidenheid in gruwelijke, schaamteloze horror kan eindigen.

Carpe...
De docent Engelse taalkunde in Dead Poets Society (gespeeld door Robin Williams), neemt zijn leerlingen op de eerste lesdag van de middelbare jongensschool mee naar de aula. Hij laat ze kijken naar de klassenfoto met jongemannen die 45 jaar eerder hún eerste lesdag hadden. Hij fluistert ‘Carpe Diem’ alsof de doden tot de jongelingen spreken. ‘Pluk de dag!’

Dit meisje fluistert ook. "Vijf mei. Vier mij! De maatschappij de vrijheid, dat zijn wij."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...