Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste hulp bij Zwarte Piet Stress





Mocht je bevreesd zijn om je mening over Zwarte Piet bij te stellen, gebruik dan de volgende redenen waarmee je jouw reputatie kunt redden.  Herken je de vetgedrukte gedachten en gevoelens? Laat je inspireren door de volgende tips. Succes en fijne feestdagen gewenst!

1.    Je merkt dat je niet meer helder kunt denken. Je haat Nederlanders die roetveeg Pieten willen en scheldt ze de huid vol op social media. Je hebt stress en wil weer ontspannen.
Ga een tijdje van Facebook af en volg vanaf begin november t/m 6 december geen nieuws en kranten meer. Diep van binnen weet je dat andere mensen andere meningen dan jij kúnnen hebben. Al geloof je dat in deze periode iedereen aan jouw zijde staat, na 6 december en vóór 1 november heb je vaak het gevoel er alleen voor te staan. Zwarte Piet verbindt je helaas maar kort met andere mensen. Niet voor niks. Hun mening bestaat uit zeer korte zinnen waarvan de helft boze-, scheld- en negatieve woorden zijn. Zoek het tegenovergestelde op.

2.    Je bent wèl racistisch bezig en dat wil je niet (meer)
De kwetsing die vele gekleurde Nederlanders bij  Zwarte Piet ervaren, ervaren dat écht zo. In hun leefwereld hebben ze 365 dagen van het jaar te maken met achterstelling, reacties op hun afkomst of huidskleur. Dat ‘anders zijn’ is voor de meesten erg pijnlijk. Overstijg je angst voor alles dat anders is dan jij: ga eens iemand met een kleurtje helpen en vraag eens hoe het gaat. Je zult merken dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn.   
  
3.    Je beseft dat je inderdaad discrimineert. En je bent het op een dieper niveau eens dat ‘Wat jij niet wil dat u geschiedt, dat doe je ook een ander niet.’
Dit kan een lastig dilemma zijn. Zeker als je zelf ooit slachtoffer van pesten, uitsluiting, afwijzing of misschien zelfs geweld bent geweest. Dan weet je hoe machteloos makend deze onrechtvaardige behandeling voelt. Dit wil je een ander niet aandoen. Wat je dus wél kunt doen is bewust en openlijk besluiten om niet meer te discrimineren. En als je iets verder bent, spreek je medelanders aan bij dit soort etnisch onderscheid: als zwarte klant gevolgd worden door winkelpersoneel, witte dames in de metro die naar hun handtasje grijpen als een zwarte man instapt en steeds maar weer die geintjes, onschuldige gebbetjes met een donkere collega. Laat zien dat je het opneemt voor je broeders en zusters in de mens(elijk)heid. Je bent een held als je dat kunt.

4.    Je wilt je falende denken niet meer vergoelijkend achter tradities verschuilen.
Misschien begrijp je deze zin niet. Anders gezegd: je wil stoppen met traditie als excuus te misbruiken.
De definitie van traditie is: ‘een cultuurelement uit de ‘sociale erfenis’ voor zover die in sterke mate omgeven is, door de overtuiging dat het daarbij gaat om iets dat uitermate waardevol is, en daarom ook ongeschonden aan het nageslacht dient te worden doorgegeven.’
Je weet misschien niet zo goed welke argumenten je anders zou kunnen gebruiken. Dus zeg je iets in de trant van: ‘Ons land gaat kapot omdat onze tradities van ons afgepakt worden.’
Of: ‘kinderen maakt het niet uit of Pieten zwart zijn of niet.’  
Maar wees gerust. De uitermate waardevolle elementen van het Sinterklaasfeest blijven bestaan. De aankomst in november, de knechten die vrolijk het dek op en neer gaan, de gezellige opwinding en vooruitzichten van cadeautjes voor alle kinderen, het heerlijk avondje, zingen en wachten tot er op het raam gebonsd wordt. Deze traditie is uiterst waardevol en geven we vol overtuiging  aan volgende generaties door. En ons land gaat niet zo maar stuk. Dat is te veel eer voor de roetveegpiet.

5.    Je besluit om de werkelijke oorzaak van jouw ongenoegens aan te pakken.
Iedereen kropt zijn boosheid wel eens op. Misschien ben je ontevreden over de politiek, je werk en je salaris, je huwelijk, de ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Het weer, de boeren, het verkeer of je buren. Je uiterlijk misschien of je gebrek aan mogelijkheden.  Je kunt vandaag besluiten om de dingen te veranderen waar je invloed op hebt en te accepteren waar je geen invloed op hebt. Mensen die een hele andere stijl van denken en doen hebben, zijn meestal niet je beste vrienden. Zoek deze anders denkende mensen eens op en drink een koffie met ze. Vraag ze hoe het hen lukt om de lastige kanten van het leven aan te pakken en probeer hun strategie eens uit. Ga een leuke cursus volgen. Slaap voldoende en glimlach vaak. Wie weet wat er dan voor mooie dingen gebeuren.

6.    Gebruiken komen. En gelukkig vertrekken ze ook weer als ze achterhaald en schadelijk blijken te zijn.
Klompen dragen, roken binnenshuis, in de bioscoop en openbaar vervoer. Je kinderen en  vrouw slaan, de 48-urige werkweek, de doodstraf, flauwvallen als er zondige gedachten in je hoofd verschijnen, glasgordijnen standaard voor alle ramen hangen enzovoorts.
Tijden veranderen langzaam maar zeker en soms te snel. Maar wat niet noodzakelijk iets toevoegt aan het levensgeluk van onze nazaten kunnen we gerust loslaten.  Dus ook het kleurtje van Piet. Maar niet Piet zelf. Trouwens: Kijk eens naar dit filmpje uit 1935.
En zie hoe het rad voor onze ogen draait als het over de traditie extremisten gaat. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...