Veranderen
- Er is een misleidend beeld als het gaat om welke mensen burgerinitiatieven ontplooien. In plaats van een actieve voorhoede van minstens 20% van de bevolking, staat slechts 1,5% in de startblokken. Dat zijn veelal hoger opgeleide, positief geluimde mensen die geen financiële problemen hebben.
- Een toenemende druk op mantelzorgers brengt vrijwilligerswerk in het gedrang. Vrijwilligers zijn vaak ook al mantelzorger. Het zijn communicerende vaten.
- Kwetsbare burgers ontvangen bij lange na niet de passende hulp die noodzakelijk is. Lange wachtlijsten en dito wachttijden. Hulpvragers zijn ontevreden over de wijze waarop hun zorgbehoefte wordt behandeld.
- Kwetsbare groepen leiden veelal aan chronische stress waardoor zij minder goed kunnen plannen en beslissen. Een gevolg hiervan kan zijn dat instanties extra controles gaan uitoefenen op aanvragen voor hulp en de bekostiging ervan. Kwetsbare mensen verzuipen in bureaucratie, schulden, lange wachttijden en een tanend vertrouwen in een goedbedoelende overheid.
- De landelijke- en lokale overheden benutten de aanwezige kansen onvoldoende. Er lijkt weerstand bij de regering te zijn om werkelijk regie te pakken en te centraliseren op onderdelen die in de transitie niet op gang komen.
- Voor veel burgers voelt de participatiesamenleving als een verkapte bezuiniging. De arbeidsmarkt is krap, hulpverleners klagen over overbelasting, het imago van zorg- en welzijnsberoepen staat onder druk, de regering geeft geen prioriteit aan het waarderen van beroepen waarin vooral vrouwen vertegenwoordigd zijn. Ook hier een negatieve spiraal.
- Zorgverzekeraars die cursussen geven en premiekorting bieden aan informele zorgers.
- Gemeenten die – in de geest van marktwerking – vergoedingen voor
mantelzorgers fors optrekken zodat er minder professionele hulp ingehuurd hoeft te worden en mantelzorgers niet lijden onder inkomensverlies omdat zij minder betaald werk kunnen doen.
- Mantelzorg deel uit laten maken van een verplicht lespakket gezondheidszorg binnen het onderwijs, zodat het normaal wordt dat kinderen leren dat er eerst door ouders voor hen gezorgd wordt en zij dit later voor hun ouder(s) gaan doen
- Georganiseerde zelfhulp: ontmoetings- en contactplaatsen in iedere stad en dorp waar mensen terecht kunnen om in gesprek te komen met mensen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben.
- Inzet van ervaringsdeskundigen bij de eerste aanmeldingen en opvang van mensen met een angststoornis of lichtere psychische klachten.
- Organiseer een dialoog met burgers over wat de behoeftes van burgers zijn, vanuit de principes van positieve gezondheid. Ga hierbij uit van oplossingsgerichtheid en realisme bij burgers en deel succesverhalen en inspirerende voorbeelden met elkaar.
Zonder een échte participatiesamenleving zullen de decentralisaties qua
kostenbesparing mislukken. Ik refereer aan hoe Duitsland gebruik maakt van haar Burgerkracht middels door de overheid gefaciliteerde, georganiseerde zelfhulp. Hier komt per geïnvesteerde euro, minimaal vijf euro terug. In de vorm van minder zorgconsumptie, meer betrokkenheid bij het samen met burgers oplossen van zorg- en welzijnsproblemen. Ga maar eens bij de buren kijken. Nederland kan de vlag helaas nog niet uithangen. Hiervoor zal toch eerst meer sturing vanuit een visie, maar zeker ondersteuning met middelen bij moeten komen.
Ken jij geslaagde vormen, projecten of voorbeelden van geslaagde burgerparticipatie? Wil je ons inspireren door deze met ons te delen? Reageer dan met je verhaal of een link naar online media.
Reacties
Een reactie posten