Waardecreatie in de zorg
Veel zorgorganisaties zijn bezig de weg terug te vinden naar 'de bedoeling'. In essentie gaat het over één ding: wat motiveert zorgmedewerkers nou echt?
Gelukkige medewerkers die de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn, hebben vanuit hun drijfveren een soort van vakantiewerk. Voor patiënten is dat een genot om mee te maken en dat betaalt zich uit. Het klinkt zo eenvoudig: Interessant werk organiseren dat professionals bevredigt. Arbeid die ruimte biedt aan vermogens en talenten van medewerkers, kan een betaalde ontwikkelingsreis zijn. Organisaties kunnen een habitat zijn waar werkende mensen bestaansrecht vinden voor de ontwikkeling van een betere versie van zichzelf. Ze voelen zich vrij om te spelen en creatief te zijn. Hier is ruimte voor complimenten naast aanspreken op resultaat. Geweldig!
Iedere HRM manager en bestuurder weet ook dat eerst medewerker waarde dan klantwaarde en pas dan financiële waarde volgt. Een slimme organisatie investeert dus in het welbevinden van haar medewerkers.
In dergelijke organisaties hoef je niet het beste uit mensen te halen. Ze geven het uit zichzelf aan klanten als ze tenminste niet in hun flow gestoord worden. En probeer ze zeker niet in hun kracht te zetten...daar staan ze al. Laat ze met rust!
Zorgelijke verzekeraars
Uit onderzoek door zorgverzekeraars blijkt, dat een positieve klantervaring in de belangrijkste mate bepaald wordt door een verpleegkundige, verzorgende, dokter of fysiotherapeut die lekker in zijn vel zit. Die aanspreekbaar en benaderbaar is. Van zijn vak houdt. Deskundigheid, kwaliteit en een integere attitude zijn heel belangrijk. Maar niet het belangrijkste. Is dat niet wonderlijk?
Diezelfde zorgverzekeraars vallen de professionals lastig met formulieren, machtigingen, registraties en bergen bureaucratische ellende. Ongelukscreatie van de bovenste plank want het heeft niets meer met de intrinsieke motivatie van een zorgprofessional te maken. Er is natuurlijk ook de inspectie van de gezondheidszorg. De juristen van de Farmacie, beleidsmakers, lobbyboeren in de politiek die het nog ingewikkelder maken.
Ontzorg. En een beetje snel a.u.b.
Naar mijn mening zouden slimme organisaties hun medewerkers moeten ontzorgen van 'het gedoe' dat hen van hun passie wegvoert. Bureaucratie, onnodige registratie, taken die te ver afstaan van hun professie. Ontzorg en hou de essentie in het oog. Waardeer vakmanschap door mensen de ruimte te geven in waar ze creatief en met hun hart het werk willen doen.
Voldoening of complimenten?
Cumplimiento is een van de etymologische stammen waar het woord 'complimenten' van afgeleid is. En de betekenis hiervan is vervulling of voldoening en dat stimuleren we door zuinig te zijn op elkaar en elkaars professionele ontwikkeling. Waardeer elkaar dus om de mooie kanten uit je persoonlijkheid, je vakmanschap en je uniciteit. Geef dit een stem en zeg het tegen je collega, hulpverlener, de bakker waar je je dagelijks brood koopt of de vakman die je inhuurt. Spreek uit wat een professional graag hoort.
Je zult zien dat jouw erkenning het bestaansrecht van de vakman en -vrouw bevestigt. Als tevreden klant heb je jouw geld (dat je hopelijk met veel genoegen verdiend hebt in een gelukkige organisatie) er genereus voor over.
Vandaar dat in het woord ‘cliënten’ het woordje ‘centen’ al verborgen zit. Maar deze uitleg had je wellicht niet nodig. Iedereen die ergens goed in is wist dit al.
Reacties
Een reactie posten