Doorgaan naar hoofdcontent

Horse with No Name

 

Ze had aquamarijnen poezenogen die door de lokken van haar sluike haren speurden. Vanuit Nederwetten, een kerkje met café en een paar boerderijen, kwam Harriet de laatste weken steeds op haar omafiets naar Ziedenie gefietst. Mijn eerste puppy love was in de meivakantie van 1977 gesneuveld. Ik staarde in het zwarte gat van een lange lege zomer. Maar zij sleurde mij voor de poorten van de verveling weg.

In Nuenen was Ziedenie het jongerencentrum voor de alto’s. OnderOns was de mancave voor de rockers / hefto's, die af en toe een broeierig uitstapje maakten naar Ziedenie. En speciaal vanwege hun dwingende verzoekplaatjes voor punk, kochten we ook die maar. "Draait de Stranglers eens," terwijl een doorgesnoven met een kapot bierglas in zijn eigen onderarm prikte. Samen met Ton was ik verantwoordelijk voor de muziek- en de zaterdagavond disco. We hadden de sleutel van de L-vormige keet. Zodat we de top-40 singletjes, die we in Geldrop bij de Heikrekel gekocht hadden, uit konden proberen.

Ik voelde me rijk en belangrijk. Op de bruine rib fuwelen banken kon ik languit en ongestoord met mijn tweede liefje liggen. Luisteren naar de nieuwe LP van Solution of Rare Earth met die lange drumsolo erin. Weg zweven op eindeloze zoenen. Mijn moeder had het allemaal prima gevonden toen ze ons op de zolder van ons huis verstrengeld achter mijn drumstel had zien liggen. 

Maar mijn vader was streng: “Niet Onder Mijn Dak”. Dus was Ziedenie het perfecte Love Island. Mijn vriend Ton liet ik ooit eens buiten staan door de sleutel aan de binnenkant van het slot te steken. Hij droeg zijn lot. Buiten wachtte Ton met zijn pakje Drum achter de keet, sloeg een paar keer op de houten wand en probeerde het een half uurtje later nog eens. Wijzend op de chocolademousse rond onze monden (we hadden samen een Mars tongzoenend, zo eerlijk mogelijk met elkaar gedeeld)haalde Ton de nieuwe single van Johnny Guitar Watson uit het plastic tasje en legde het plaatje op een van de Lenco’s.

Zij las boeken van Herman Hesse en Carlos Castaneda en wist, dat alles dat je aanraakte uit pure energie bestaat. Op een lome middag pakte ze mijn linker hand en legde die op haar borst zodat ik haar hart voelde kloppen. Haar linker legde ze op mijn borst. Kruislings hielden we onze rechterhanden vast. Ik hoefde niks te doen. Alleen maar waar te nemen wat er gebeurde. Af en toe blies ze de haren voor haar ogen weg zodat ik nog dieper in haar groene ogen kon verdrinken. Stofjes dansten in zonnestralen die steeds horizontaler door de luiken de soos binnen wisten te dringen. In de verte trok steeds een motor op, die bij de ingang van het zwembad heen en weer aan het show rijden was. De Laverda van een bink wiens naam ik vergeten ben.

Die zomer fietste ik nog een keer naar het grote huis bij de kwekerij van haar ouders in Nederwetten. In mijn pukkel een smeltende sixpack Bounty. Op haar kamer speelde ze ‘A Horse with No Name’ en zong de hele tekst uit haar hoofd. Ze vertelde glimlachend dat ze in Nijmegen zou gaan studeren op de Kopse Hof. Dat het beter was om elkaar los te laten. ‘In the desert, you can remember your name cause there aint no one,  for to give you no pain.' En ze lustte geen Bounty's.

Mijn derde liefje studeerde twee jaar later ook in Nijmegen. Ik ben nog eens op bezoek gegaan op de beneden etage waar ze samenwoonde met ene Henk. Haar stoffige gitaar stond naast een plantenhanger met twee potten erin en vertelde dat ze heel erg gelukkig was. Met die Henk. Inmiddels begreep ik dat Horse with No Name slechts twee akkoorden zijn: een E-mineur en een D-6.

Tien jaar later werkte ik als verpleegkundige in een TBS kliniek en kwam collega Herman de ochtenddienst in. Hij vertelde dat hij op de Middenpeelweg, die gevaarlijke autoweg met landweggetjes die de drukke verkeersader kruisen, getuige van een ernstig auto ongeluk was geweest. Een vrouw van onze leeftijd zat in haar deux-chevauxtje met het motorblok op haar borst geklemd. Toevallig hoorde Herman de naam van het dodelijke slachtoffer en bracht die hoofdschuddend mee naar ons werk die ochtend. Haar naam.

Het is dertig jaar geleden. Alles is energie. 

 


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...