Doorgaan naar hoofdcontent

In the Blood

 

 
 

Mijn prachtige broer Adri. 
 
Iedereen heeft ergens diep in zijn herinneringen een aantal beelden die nooit zullen vervagen. Dit is er zo een. 
 
Op 14 april 1965 logeerde ik bij mijn peettante. Er was iets spannends aan de hand en ik had geen idee. Een schaal met koekjes, afgesloten met een melkglazen deksel staat op de keukentafel van mijn tante. Mijn neus komt tot aan de tafelrand. Het lekkers ligt ver buiten bereik. 
 
Tegen de avondschemering komt mijn vader op de fiets aangereden. Ik herinner me nog heel scherp dat hij anders, sneller bewoog dan normaal. In mijn buik dansten blije opwinding en angstige spanning een tango. Mijn vader tilde me op en zette mij in het kinderzitje achterop de pakkendrager. Ik had het in mijn broek gedaan. Het liep langs de korte broekspijpjes over mijn beentjes heen....
 
We woonden nog geen 10 minuten fietsen bij mijn tante vandaan. Thuisgekomen verschoonde mijn vader mij meteen. Geen douche maar met lauw water in een grijze teil. Ik hoor de woorden niet meer die gezegd zijn maar de beelden zijn scherp. 
 
Onder het bed van mijn ouders zie ik een email ondersteek staan en er zit bloed in. Mijn moeder ligt half zittend in bed met mijn nieuwe broertje in een omslagdoek. 
 
Ik mag kijken, hem aanraken maar begrijp er helemaal niets van. Waar komt hij ineens vandaan? Waarom is mama zo uitgeput en ligt ze al zo vroeg op bed? Hoe kan het dat er iets uit haar borst komt?
Dit is vandaag 57 jaar geleden. Adri koos in oktober 2015 zelf de dood. De altijd energieke, gezellige en grappige broer. De trotse vader van zijn kinderen. De clown en gangmaker tussen zijn vele vele vrienden, was in een paar maanden tijd een doorzichtige schaduw van zichzelf geworden. Hoe dan? Waarom dan? 
 
De subjectieve zekerheden van een relatie, werk, inkomen en een rijk sociaal leven kunnen een mens intens gelukkig maken en sterken. Ook kunnen ze elkaar bij tegenspoed als dominostenen aantikken en één voor één de peilers onder de gemoedsrust en het (zelf)vertrouwen wegslaan. Zoals een lawine kan gaan schuiven bij één onderbreking van het strakke draagvlak. Piekeren, niet meer kunnen slapen en uitputting maaiden als een sloopkogel door een ogenschijnlijk ideaal leven heen. 
 
Dat gebeurde bij Adri en het overkomt veel andere mensen. Achteraf zie je en begrijp je waar het breekpunt zat. Bijna iedere suïcide heeft dat Achterafpunt in zich. 
 
Een zelf gekozen dood raakt hele families en gemeenschappen. Iedereen in verbijstering en naar adem happend achterlatend. Ook moet iedereen er maar zijn/haar eigen verhaal van zien te brouwen. Dat beklemmende gevoel van in gebreke gebleven te zijn. Die vragen waarop nooit meer een zeker antwoord volgt. Dat kan een eenzame klus zijn maar daar kies ik liever niet voor. 
 
Wanneer de schragen in het leven doorzakken mag je je klote voelen, in paniek raken en niet weten wat je met jezelf aan moet. Het is al moeilijk genoeg om dit te accepteren en te verdragen. Laat staan om deskundige hulp toe te laten of even opgenomen te worden. Het is voor sommige mensen te beladen met schaamte en angst, terwijl professionele hulp vaak een doorbraak kan brengen. En uiteindelijk weer rust.
 
Oordeel dus niet te snel over de mensen die zelf hun dood willen kiezen of hebben gekozen. Je kent waarschijnlijk niet het hele verhaal. Je hebt zelf wellicht nog nooit aan de rand van jouw afgrond gestaan....en die zegening mag je iedere dag tellen.
 
Wat je wel kunt doen is blijven zeggen dat je van die ander houdt, wat er ook gebeurt. Dat je het erg vindt dat het zo moeilijk is. Dat je bij hem/haar in de buurt blijft. Dat die ander welkom blijft in jouw leven. 
 
Mijn prachtige broeder Adri.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...