Doorgaan naar hoofdcontent

Recept voor empathie, begrip en verbinding zelfs in tijden van stress.



Compassievolle communicatie, ook wel bekend als Geweldloze Communicatie, is een benadering van communicatie die is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Het is gericht op het tot stand brengen van empathie, begrip en verbinding tussen mensen, zelfs in situaties van spanning, conflict of verschil van mening. Compassievolle communicatie richt zich op het creëren van een veilige en respectvolle omgeving waarin alle partijen gehoord en begrepen worden. Hier zijn enkele kernprincipes waaraan compassievolle communicatie moet voldoen:

  1. Empathie: Compassievolle communicatie begint met het vermogen om empathie te tonen. Dit betekent dat je je inleeft in de gevoelens, behoeften en perspectieven van de andere persoon. Luister actief en zonder oordeel naar wat de ander zegt en probeer te begrijpen waar ze vandaan komen.

  2. Waarneming: Communiceer op basis van concrete waarnemingen in plaats van interpretaties en oordelen. Beschrijf wat je hebt gezien of gehoord zonder labels of aannames. Dit helpt misverstanden en defensieve reacties te verminderen.

  3. Gevoelens: Identificeer en deel je gevoelens eerlijk en op een niet-beschuldigende manier. Geef aan hoe je je voelt in de gegeven situatie zonder de ander verantwoordelijk te stellen voor je gevoelens.

  4. Behoeften: Identificeer en erken de behoeften die ten grondslag liggen aan je gevoelens en die van de andere persoon. Mensen hebben universele behoeften, zoals veiligheid, erkenning, respect en begrip. Erkenning van deze behoeften bevordert begrip en verbinding.

  5. Verzoeken: Formuleer verzoeken in plaats van eisen. Vraag op een duidelijke en respectvolle manier wat je nodig hebt of wilt, zonder druk uit te oefenen of te manipuleren. Openstaan voor een open dialoog en bereidheid om compromissen te sluiten zijn belangrijk.


     

  6. Zelfexpressie: Wees eerlijk over je eigen gevoelens en behoeften, maar doe dit zonder de ander aan te vallen. Gebruik 'ik'-boodschappen om je gevoelens en behoeften te delen zonder de ander te beschuldigen. Blijf niet langer dan 30 seconden aan het woord zodat de ander kan verwerken wat je zegt.

  7. Luisteren: Luister aandachtig naar de ander zonder direct te reageren. Geef de ander ruimte om hun gedachten en gevoelens te delen voordat je reageert.

  8. Respect en gelijkwaardigheid: Behandel de ander met respect en erken hun menselijkheid. Ga uit van gelijkwaardigheid en vermijd gebruik van taal die suggereert dat je beter bent dan de ander.

  9. Loskoppelen van oordelen: Probeer je eigen oordelen en vooroordelen te herkennen en los te koppelen van je communicatie. Richt je op het begrijpen van de ander zonder ze te veroordelen.

  10. Geduld: Compassievolle communicatie vereist geduld en oefening. Het vergt tijd om deze benadering onder de knie te krijgen en om effectieve communicatiegewoonten te ontwikkelen.

In essentie draait compassievolle communicatie om het creëren van een veilige en respectvolle ruimte waarin mensen openlijk kunnen communiceren, elkaars gevoelens en behoeften kunnen begrijpen en samen kunnen werken aan oplossingen. Het bevordert empathie, begrip en harmonie in relaties.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mooie dagen gewenst!

  Lieve, gave mensen, Kerstmis. Dat feest van vrede op aarde, terwijl je in de Action om het laatste gourmetstel vecht. Of dan Nieuwjaar. Het moment waarop je met goede voornemens in je hoofd naar de schaal oliebollen kijkt en denkt: Morgen Begint Alles. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een beetje gek, imperfect en iets te hard aan het zoeken naar dat wat nooit echt te vinden is. Perfect geluk? Het bestaat niet. En als het al bestond, we zouden het wantrouwen. Dus dit jaar wens ik ons geen perfecte kerstdagen of een foutloos 2025. Ik wens ons iets veel beters:   Dat we durven lachen om ons eigen gestuntel. Dat we de knop van onze verlangens een beetje naar links draaien en ons ego kunnen beteugelen. Dat we ons mogen verbazen over hoeveel troost er zit in een schouderklopje, een flauwe grap, of een glas wijn dat nét te vol geschonken is. Want uiteindelijk zijn we allemaal koekenbakkers, die elkaar soms totaal niet begrijpen en desondanks elkaar proberen vast te...

Kapsonihilisme: een poging tot anders denken

Met welk denken durven we de toekomst aan? Met het Kapsonihilisme natuurlijk! Kapsonihilisten (excuseer het neologisme) zijn mensen die zat zijn van de tredmolen waarin hard gelopen wordt zonder werkelijk vooruit te komen: de routine waarin werken voor een hypotheek of huurbaas, het zorgen voor kinderen en ouders en twee keer per jaar op vliegvakantie, de hoofddrijfveren lijken de zijn. Kapsonihilisten willen kappen met de kapsones die statussymbolen neigen te verspreiden en terug naar eenvoud, rust en essentie. Het zal blijken dat dit denken pijnlijke keuzes impliceert.  De onderliggende vragen   Staan wij als denkende wezens nu werkelijk boven de natuurlijke wereld? In hoeverre zal de natuur ons nog laten begaan op de huidige weg, alvorens zij op haar beurt weer boven op ons zal gaan staan? De dunne schil van onze dampkring is inmiddels bezig, om ons van de enige leefbare plaats in de kosmos weg te koken. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Biod...

Ballen in de Doos!

  Dit ken jij vast ook wel;  overlijdensberichten en bidprentjes. Ze slingerden vorig jaar wat rond in lades, op een stapeltje tussen belasting- en andere papieren of waren achter de kast gevallen. Op sommige momenten was ik me bewust van mijn wegkijk routine. Meestal niet, want de doden zitten bij voorkeur niet de hele dag op het netvlies. Totdat ik mezelf aan het eind van sommige dagen versomberd terugvond. Ik had toen nog niet helder wat er aan me trok.  Down the Road Totdat ik vorig jaar Evert op TV zag. Met vijf mede Downies en hun twee begeleiders, was hij Down the Road op vakantie in Canada. De puurheid van Evert over zijn verward bedroefde gevoelens aangaande het meisje waar hij verkering mee heeft én de jongens waar hij stapelverliefd op is, mogen er van de begeleiders helemaal zijn. Het verdriet en de frustraties overspoelen Evert soms zo zeer dat hij er bijna in verdrinkt. Totdat Evert opschrijft of tekent wat deze grote gevoelens met hem doen en hij ze...